Булајић: Радар на Бјеласици увод
                                    у прављење НАТО базе у ЦГ

Булајић: Радар на Бјеласици увод у прављење НАТО базе у ЦГ

Потпредсједник Нове српске демократије и посланик ДФ Страхиња Булајић оцијенио је да постављење НАТО радара на Бјеласици представља увод у могуће отварање базе тог војног савеза у Црној Гори.

НАТО ће донирати Црној Гори 3Д радарски систем који ће бити инсталиран на Бјеласици, саопштено је из сједишта Алијансе.

– Овај „поклон“ може да буде и знак појачаног присуства ваздушних снага НАТО и коришћења аеродрома Голубовци за војне потребе или чак најаве формирања војне базе у Црној Гори, мада се сваки војни објекат, у садашњим условима, може сматрати НАТО базом, казао је Булајић „Новостима“.

Према његовим ријечима, све ове активности су усмјерене против Русије и Србије

- Црна Гора представља полигон са којег НАТО као главни глобални реметилачки фактор врши даља дејства према Србији, што значи да свакако представља легитимну мету у случају обрачуна тих земаља са НАТО, навео је Булајић.

Подсјећамо, министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров изјавио је недавно да ће након ступања Црне Горе и Македоније у НАТО у тим земљама нићи и војни објекти Алијансе, као и да ће убудуће морати да троше додатан новац на куповину америчког оружја.

Министарство одбране Црне Горе упутило је раније НАТО-у захтјев за уступање радара, чија је вриједност око 20 милиона евра.

Можемо потврдити додјелу радарског система црногорским властима. Овај важан корак представља још један снажан напор да се осигура одбрана и заштита ваздушног простора земље, заједно са ваздушним полицијским снагама које пружају савезнички авиони из Грчке и Италије, казао је званичник Алијансе.

Ову информацију најавио је недавно на сједници Одбора за безбједност начелник Генералштаба Војске Црне Горе Драгутин Дакић.

- Сљедећи корак у модернизацији је набавка радара. Пошто је то доста велика инвестиција, ми смо добили радар НАТО кроз донацију, а наша обавеза је да извршимо финансирање кроз опремање и уређење положаја на годишњем нивоу. На тај начин ћемо покрити оне критичне тачке како би се заокружила комплетна слика Црне Горе с обзиром да НАТО већ покрива територију Црне Горе. Међутим, имајући у виду њену конфигурацију, као и то да имамо доста такозваних тамних углова, опредијелили смо се за набавку радара који ће највјероватније бити постављен на Бјеласици и на тај начин ће наш ваздушни простор бити интегрисан у НАТО систем, рекао је Дакић на недавној сједници Одбора за безбједност.

Постављењен НАТО радара, Црна Гора постаје легитимна мета руских ракета у случају сукоба Алијансе и Русије.

Подсјећамо, црногорско небо је од јуна прошле године под заштитом ваздухопловних снага НАТО. Наиме, три грчка и два италијанска пресретача, у сарадњи са ваздухопловством Војске Црне Горе, почели су редовно патролирање црногорским ваздушним простором.

Новости, 11.04.2019.Датум: 11.04.2019
Close
Close