Туркиш викли: Криминал и корупција препреке за Црну Гору

Црна Гора, иако има статус кандидата за чланство у ЕУ, треба да ријеши још много проблема док не почну преговори с Унијом о приступању, оцијенио је у анализи турски недељник Туркиш викли. Међу највећим проблемима које црногорска влада треба да ријеши до отпочињања преговора са ЕУ, јесу криминал и корупција, пише у анализи и оцјењује да то представља велику препреку за пословање у тој земљи.
,,Прање новца и кријумчарење дроге такође изазивају велику забринутост, а неразвијена инфраструктура и нестручна и гломазна бирократија додатно отежавају ситуацију", оцјењује се у турском недјељнику. Зато би приоритет требало да буде јачање законодавства и институција, већа улагања у образовање засновано на знању, науци, истраживању и технологији што би Црну Гору учинило способнијом за борбу против криминала и корупције. Најважнији фактор за то су политичка воља и влада која би строже спроводила законе.
,,То би Црну Гору учинило атрактивнијом за инвеститоре", наводи се у аналази.
У њој се каже да је после свјетске економске кризе, ситуација у тој земљи веома је тешка прије свега за образоване слојеве друштва јер послодавци радије запошљавају јефтинију и неквалификовану радну снагу.
 



(Агенција, 10. 02. 2011.)




Датум: 11.02.2011
Close
Close