Током приче о струји, хљебу, млијеку, поскупиле остале намирнице

Док је активно трајала прича о евентуалном поскупљењу струје, хљеба и млијека домаће производње, неопажено су порасле цијене готово свих осталих намирница.
Цијене брашна, уља, јогурта, УХТ млијека и многих других неопходних артикала су порасле и до 30 одсто и мијењају се дневно, а осим реалних разлога као што је генерално поскупљење хране у свијету које мора утицати и на Црну Гору, утицала је и стандардна трговачка похлепа. Од прије два дана у подгоричким трговинама и пијацама не може се наћи килограм кромпира за мање од еуро, док је купус 80 центи, иако су то два домаћа производа за које није било реалног разлога да поскупе. Прича трговаца да због рекордно високе цијене горива морају да повећају цијену домаћих пољопривредних производа нема основа, нарочито када је у питању кромпир који је убран прољетос и који је до прије два мјесеца коштао 50 центи.
Друга је прича када су у питању производи који се увозе у Црну Гору, а то је готово све што се продаје у трговинама. Цијене увезених производа на либерализованом црногорском тржишту диктирају свјетски трендови који већ осам мјесеци иду узлазном путањом, без назнака да ће се скорије зауставити.
 


Патриотизам и помоћ потрошача
 


Домаћи произвођачи често позивају на патриотизам и помоћ потрошача који би умјесто увозних, требало да купују њихове производе, али директорка Центра за заштиту произвођача Олга Никчевић за “Вијести” каже да просјечан црногорски грађанин, чија се плата не повећава упоредо са цијенама на тржишту, нема разлога да не купује увозне и јефтиније производе. "Сваки дан поскупи нека основна животна намирница. Паника је свуда у свијету, па наши трговци виде прилику да зараде и повећавају цијене свега и свачега. Ја не вјерујем у причу да смо изашли из кризе и бојим се да она за нас тек почиње", казала је Никчевић. Она је рекла да прича министра пољопривреде Тарзана Милошевића и није баш охрабрујућа, те да би држава морала више да уради за своје грађане.
 


Могло би да дође до социјалног бунта
 


Генерални секретар Уније слободних синдиката (УСС) Срђа Кековић казао је да цијене расту, радници се отпуштају као технолошки вишкови и да расположење запослених у Црној Гори пријети да ескалира у неки облик социјалног бунта.
"Неко мора да анализира тржиште и каже нам шта је у питању. Расту цијене горива, брашна, уља и још много чега, а надлежни се не оглашавају. У оваквој ситуацији би и Влада требало да преузме дио обавеза, па да, примјера ради, смањи акцизе на нафту", предложио је Кековић.
У Црној Гори до сада радници нијесу организовали генерални прекид рада како би показали држави да не пристају на све лошији материјални положај у којем се налазе и да не пристају на ускраћивање и угрожавање својих права. У УСС, према ријечима Кековића, сматрају да радници још нијесу спремни да покрену генерални штрајк.
"Радници би коначно требало да се заинтересују за своју судбину. Да дође до буђења радничке, грађанске и сваке друге свијести и да почну да се боре за своја права", казао је. Кековић је рекао да, ако треба да се покреће генерални штрајк, разлог не треба да буде цијена уља или брашна или неке друге индивидуалне ствари, него веће вриједности као што је Закон о раду, здравствена или ПИО заштита и то би требало да су разлози који могу да окупе људе.
 


Подаци Монстата као седатив
 


Статистички подаци које је објавио Монстат су, стандардно, умирујући. Државна статистичка кућа до сада није забиљежила значајнији раст малопродајних цијена хране.
Са друге стране, Организација Уједињених нација за храну и пољопривреду (ФAО) саопштила је да је храна најскупља у протеклих 20 година и да ће се највјероватније тај тренд наставити. Поскупљења ће, како предвиђа ФAО, најпогубније утицати на најсиромашније и најрањивије земље са лошим стандардом, али не само на њих.

 



(Вијести, 14. 03. 2011.)




Датум: 14.03.2011
Close
Close