Мандић: Нема те силе која може раздвојити
                                    Бећковића од његовог народа у ЦГ

Мандић: Нема те силе која може раздвојити Бећковића од његовог народа у ЦГ


НСД је поводом стоте годишњице уједињења Црне Горе и Србије, установила награду, Повељу са именом Марка Даковића.

“Ми смо политичка странка која се у програму и свакодневном дјеловању ослања на српску традицију, а то значи на српску културу и умјетност, науку, на величанствене личности наше духовне историје. То је та наша вјечита “политичка мана”, и због тога је Нова српска демократија у Црној Гори озлоглашена и прогоњена”, навео је предсједник НСД Андрија Мандић.

Он је казао да је свечано окупљање Главног одбора у Београду истински празник Нове српске демократије за све чланове и симпатизере.

Мандић је рекао да о данашњим црногорским околностима најбоље говори чињеница да се НСД као најтежи приговор приписује да су још одани српској традицији.

“Најблаже речено да смо тврдоглави и старомодни, да наивно вјерујемо како су у савременој политици важни митови, да је важна умјетност, да постоји етика. Друге вриједности су сад на цијени, све је на продају – то нам поручују сналажљиви, еластични, новокомпоновани монтенегрини, срећни што су се ослободили Његошевог строгог завјета и етике Марка Миљанова”, додао је Мандић.

Он је казао да је Марко Даковић био вођа ујединитељског покрета у Црној Гори, политичар, адвокат, врсни интелектуалац, досљедни опозиционар и борац за демократске реформе у Књажевини и Краљевини Црној Гори, по свему узорна фигура националне историје.

“И зато данас његовим орденом политички представници српског народа из Црне Горе желе да оките груди највећег живог српског пјесника, Матије Бећковића”, казао је Мандић.

Како је навео, Главни одбор НСД једногласно је одлучио да први добитник тог ордена буде Бећковић.

“Глас Бећковића већ деценијама одјекује Црном Гором, и сви га разумију, читав народ”, рекао је Мандић.

Како је додао, сви непогрешиво осјећају љепоту, трагику, иронију и непоновљиви хумор Бећковићеве пјесничке ријечи и памте његове бесједе, а то је необориви доказ да је српски језик и данас њихова ризница и моћно оружје.

“Они који се данас у Црној Гори боре против српског језика и ћирилице, који би да нас одвоје од Његоша, Даковића и Бећковића, да нас лише те баснословне интелектуалне баштине, хтјели би да и нас претворе у немуште слуге бјелосвјетских трговаца и превараната”, казао је Мандић.

Томе се, како је додао, НСД супротставља и овим чином.

“Немамо право да се одрекнемо својих најбољих предака, људи по којима је српски народ препознатљив и уважен међу другим народима”, казао је Мандић.

Како је навео, на овај начин НСД жели послати поруку однарођеном црногорском режиму да неће успјети у свом науму да успостави вјештачке баријере међу Србима.

“Нема те силе, смијешних административних забрана и државних граница, које могу раздвојити Бећковића и друге српске интелектуалце од њиховог народа који живи у Црној Гори. Зато смо данас ту и нашим примјером свједочимо ту истину”, закључио је Мандић.

“Ни оваквог скупа, ни овакве свечаности, ни оваквог мог догађаја није било до данас. Хвала свима који су смогли снаге да дођу у Београд, а знају да се морају вратити у Црну Гору. Мање вас је тамо него овамо. Не знам ко ме је више уважио или браћа која су ме прогнала или ова која су ме одликовала. Ја се у Црној Гори нијесам родио, нити сам икада био добродошао. Сви знамо да би неком досјетком могао да се довучем и допужем до Црне Горе.

Колико год су ме истјеривали из њихове Црне Горе, нису могли из моје. Праштао сам теже увреде, па ћу и ову. Срби у Црној Гори окајавао своју народност и језик, а свој крст највише окајава Српска православна црква. Они који нису Срби не либе се да поништавају одлуке свог народа и своје историје. Намножили су се они који Србе не воле, али воле локације у Београду”, казао је Бећковић.

Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије истакао је да је Матија Бећковић био и остао Ровчанин, по коријену, језику и по памћењу.

“Његова судбина је саткана у његовом бићу, његовом животу. Матија носи у себи онај апостолски и јевенђелски дух Светог Саве, цара Лазара и Василија Острошког.

То су ликови које он осветљава и који њега осветљавају, у својим причама”, казао је митрополит Амфилохије.

Свечаној сједници присуствовали су митрополит Амфилохије, владика Јоаникије, Милан Кнежевић, Момир Булатовић, Срђан Ђоковић (отац Новака Ђоковића), Војислав Коштуница, Андрија Јовићевић, Миодраг Линта, Александар Раковић, Мило Ломпар, Миодраг Дака Давидовић, Гојко Ђого, Дејан Мировић, Милош Ковић, Мироје Јовановић, Владимир Добросављевић, Душан Радосављевић, Оља Бећковић, Драгослав Бокан...

Агенције, 29.03.2019.Датум: 29.03.2019
Close
Close