Андрија Мандић

Андрија Мандић

Андрија Мандић је рођен 19. јануара 1965. године у Шавнику. Дипломирао је на Металуршко-технолошком факултету у Подгорици.
 
Прије активног политичког ангажмана, био је успјешан предузетник. Као директор и сувласник акционарског друштва за прераду обојених метала, организовао је прву приватну производњу алуминијумских легура у Црној Гори. У сарадњи са Металуршко-технолошким факултетом из Подгорице радио је на пројектовању, изради и инсталирању опреме за ливење алуминијума, као и на комерцијалном металуршком инжењерингу.

Један је од оснивача Српске народне странке, а од 2003. до 2009. године био је предсједник СНС-а. У Влади некадашње СРЈ обављао је функцију замјеника министра за привреду. Био је на челу коалиције „Српска листа“, и њен предсједнички кандидат на изборима 2008. године.

Уједињењем некадашње Српске народне странке и Народне социјалистичке странке Момира Булатовића 24. јануара 2009. године основана је Нова српска демократија. Андрија Мандић је од тада на челу те политичке организације која је до 30. августа прошле године била најјача опозициона странка, а од тог датума је владајућа партија са највећим бројем посланичких мандата.

Од 2012. године, оснивач је и члан предсједништва Демократског фронта. Био је носилац листе „Демократски фронт – Ми или он“ на парламентарним изборима 2016. године. Тадашња изборна побједа тог политичког савеза је осујећена режимском организацијом лажног државног удара, а против лидера ДФ-а је организовано лажно суђење и монтирани политички процес.

На парламентарним изборима 2020. године, са коалицијом "За будућност Црне Горе" побиједио је режим Мила Ђукановића и са другим предсједницима странака овог савеза и остатком дотадашње опозиције смијенио власт ДПС-а по први пут од 1989. године. 

Од 2001. године до 2020. године био је посланик у Скупштини Црне Горе. На последњим парламентарним изборима, на молбу митрополита Амфилохија, уступио је свој посланички мандат и мјесто на посланичкој листи другој особи. 

Био је члан делегације Скупштине Црне Горе у Парламентарној скупштини Савјета Европе, као и члан Уставног одбора, Одбора за безбједност и одбрану, Одбора за антикорупцију и члан делегације у Парламентарној скупштини ОЕБС-а. Био је предсједник анкетних одбора и комисија за контролу поступка приватизације.Датум: 02.03.2010
Close
Close