Мандић: Посланици ће имати прилику
да поново гласају о враћеним законима

Мандић: Посланици ће имати прилику да поново гласају о враћеним законима

Након одлуке предсједника Црне Горе Јакова Милатовића да Скупштини Црне Горе врати на поновно одлучивање три закона, парламентарна већина je обновила два закона која су предложена од стране групе посланика, док је Влада Црне Горе, такође, обновила захтјев за закон чији је она била предлагач.

Сједница Скупштине ће се одржати 19. јануара, односно у најкраћем могућем року предвиђеним Пословником Скупштине и на њој ће се посланици поново изјаснити о датим законима.

Након што су ова три закона прошла три читања, прошла кроз надлежне одборе Скупштине, морам констатовати да за разлику од предсједника Црне Горе изабрани народни представници нису уочили никакав недостатак везан за те законе.

Дакле, посланици ће имати прилику да поново гласају о враћеним законима и тим чином ће се јасно одредити у односу на одлуку коју је донио предсједник Црне Горе.

У коначном, Црна Гора има Уставни суд који ради у пуном саставу, а он је једино надлежан да оцијени да ли је неки закон у сагласности са Уставом или не.

За развој демократије у Црној Гори је веома корисно да свака институција одговорно ради свој посао. Парламент доноси Устав и законе, Влада води политику ове земље, а Уставни суд оцјењује усклађеност закона и других прописа и општих аката са Уставом и законима.


Датум: 04.01.2024.
Close
Close