Амбасадор Њемачке посјетио ЕПЦГ:
Унапређењем сарадње до резултата!

Амбасадор Њемачке посјетио ЕПЦГ: Унапређењем сарадње до резултата!

Амбасадор СР Њемачке у Црној Гори, Петер Фелтен, посјетио је данас Електропривреду Црне Горе. Током разговора са предсједником Одбора директора Милутином Ђукановићем и извршним директором Иваном Булатовићем, амбасадор је упознат са стратешким пројектима ЕПЦГ, првенствено у области обновљивих извора енергије (ОИЕ), као дијелом инвестиционог циклуса вриједног око 400 милиона еура. Размотрене су и могућности сарадње  компанија на пољу енергетике.

Предсједник Одбора директора Милутин Ђукановић упознао је амбасадора Фелтена са резултатима компаније и истакао да је посљедње три  године направљен добар план. Нагласио је  значај развојних пројеката на пољу зелене транзиције, истичући важност реализације пројекта „Солари 3000+/500+“ у складу са пословном филозофијом „производи гдје трошиш“.

- До краја године на крововима у Црној Гори биће инсталирано приближно 100 мегавата снаге соларних панела, увјерен је Ђукановић.

Амбасадор Фелтен упознат је и са огромним хидроенергетским и соларним потенцијалима Црне Горе, као и могућностима коришћења постојеће хидроенергетске инфраструктуре за прикључење соларних електрана. Било је ријечи и о значају прикључења агрегата А8 у ХЕ „Перућица“, с нарочитим освртом на одличну сарадњу између наше компаније и Њемачке развојне банке.

Извршни директор ЕПЦГ Иван Булатовић исказао је заинтересованост за заједничке активности са њемачким компанијама на пољу енергетике. Булатовић је истакао да је веома важно користити искуства и препоруке Њемачке, као једне од кључних чланица ЕУ, тим прије што настојимо да приликом реализације енергетских пројеката до краја испоштујемо европску регулативу.

- Наше инвестиционе амбиције су јасне: чиста енергија, здрава животна средина, казао је Булатовић.

Амбасадор Фелтен истакао је задовољство тиме што ЕПЦГ има развојну визију зелене енергетске транзиције, значајан капацитет у погледу коришћења обновљивих извора енергије и што „уз пуно поштовање међународних станадарда, ефикасно унапређује стање у енергетици“.

Саговорници су сагласни око оцјене да постоји простор за унапређење сарадње између ЕПЦГ и респектабилних њемачких компанија, што би допринијело не само привредном расту, него и јачању међудржавних односа.

Извор: ЕПЦГ


Датум: 03.07.2024.
Close
Close