Ковачевић: Никшић добио споменик који
ће нераскидиво везати ЦГ са Израелом!

Ковачевић: Никшић добио споменик који ће нераскидиво везати ЦГ са Израелом!

У част операције „Велвета“, на аеродрому Капино поље у Никшићу је управо отворен споменик који је посвећен истоименој операцији изведеној 1948. године.

 „Велвета“ је племенити чин бивше Југославије захваљујући коме је омогућено оснивање израелског ратног ваздухопловства и опстанак државе Израел.

На почетку свечаности на Капином Пољу прочитано је писмо које је поводом откривања упутио предсједник државе Израел Исак Херцог, којем сам захвалан на лијепим ријечима које је упутио мени лично и Општини Никшић.

Овај споменик представља трајно свједочанство о дешавањима из 1948. године.

Изузетна ми је част што сам био у прилици да помогнем да ова успомена на борбу Израела средином прошлог вијека буде оличена у овом велелепном споменику који ће од данас нераскидиво везати Никшић и Црну Гору са Израелом.
Прича о израелским пилотима све ово вријеме била је жива међу народом Никшића, али се о томе јавно ријетко говорило.

Захваљујући Њ. Е. амбасадору Израела у Црној Гори господину Јахелу Вилану, почасном конзулу Црне Горе у Израелу господину Нимроду Риноту, Јеврејској заједници у Црној Гори, доброј вољи свих представника Општине Никшић и државе Црне Горе сада имамо и овај споменик као трајно свједочанство о тим дешавањима.

Поносни смо на наше пријатељство и чуваћемо ово здање и сјећање на догађаје због којих је подигнуто.

Никшић ће се трудити да буде добар домаћин свим пријатељима из Израела који у будућности  буду хтјели да посјете наш аеродром и овај споменик.

Част ми је и што сам добио златну медаљу за заслуге у реализацији овог пројекта и што ће овај споменик од сада бити значајан дио туристичке понуде Никшића.


Датум: 03.07.2024.
Close
Close