Миличић: Усвајање резолуције о Јасеновцу
је цивилизацијски искорак Црне Горе!

Миличић: Усвајање резолуције о Јасеновцу је цивилизацијски искорак Црне Горе!

Портпарол Нове српске демократије Мирко Миличић, гостујући у Инфо плусу на Адриа телевизији, саопштио је да су Црна Гора и њен парламент направили цивилизацијски искорак изгласавањем Резолуције о геноциду у систему логора Јасеновац, Дахау и Маутхаузен, те постала прва земља на планети која је то учинила.

„Посебно је важно да су сви политички актери у парламенту током расправе о овој Резолуцији рекли да се у овим логорима неспорно десио геноцид и то је јако битна порука да без обзира на то да ли су подржавали саму резолуцију или не, сви имају јасан став о овој мрачној страни историје.“ – рекао је Миличић.

Он је додао да се ових дана у нашој земљи појављују неки дисонантни тонови који покушавају да злоупотријебе изгласавање Резолуције, те је у том контексту поменуо и позив предсједника Црне Горе Јакова Милатовића лидерима парламентарних странака.

„Руководство НСД ће вечерас донијети одлуку о присуству нашег лидера овом састанку.“

Како је додао, нема сумњу какав ће одговор бити, с обзиром на чињеницу да је НСД дио јединствене парламентарне већине.

Зачуђујући су му негативни тонови из Хрватске јер се овом резолуцијом не напада народ и држава, већ се осуђују злочини који су почињени током Другог свјетског рата.

„Мандић је позвао и представнике хрватског Сабора да пошаљу своју делегацију која би дошла у Црну Гору да се разјасне све дилеме и питања која се могу поставити када је у питању ова Резолуција. Она је наше поштовање према невино страдалим жртвама, а ова парламентарна већина жели да одржи добре односе са свима у региону”, казао је Миличић.

Навео је да је реконструкција извјесна у јулу, те додао да ово мишљење дијели већина грађана и политичких актера и да је током овог сазива Скупштине учињено оно што није могло бити током бројних претходних сазива.

„Закони везани за ИБАР су донешени готово једногласно, то је велика тековина овог сазива парламента који је за кратак период од шест мјесеци постигао запажене резултате. Добијамо позитиван импулс од стране међународне заједнице”, истакао је он.
Миличић је напоменуо да је реконструкција неопходност да би ова Влада била још стабилнија и трајала пун мандат.

„Ова Влада треба да траје четири године јер то траже грађани. Њима је доста избора и експеримената. Грађани желе да Црна Гора буде апсолутни лидер у региону када су у питању висина плата и пензија и желе да се обезбиједи посао за све оне који хоће да раде. Желе стабилност и да виде Црну Гору у ЕУ. Ми смо потписали коалициони споразум у октобру и он јасно дефинише да у Влади треба да буду НСД и ДНП. Ми смо отворени и за предлог да уђе и Бошњачка странка. Сви народи заслужују да имају своје представнике у извршној власти јер би то био додатни импулс стабилности Црне Горе”, нагласио је он.

Миличић наглашава да је неопходан договор у Подгорици, Будви и Андријевици

„Неопходан је договор у Подгорици, гдје су се разговори свели на ПЕС и одборнике који су исти напустили. Грађани Подгорице не желе опет да излазе на изборе, било је и превише кампања, грађани не желе да улазе у зачарани круг обећања. Они траже стабилност, желе да имају ефикасну локалну самоуправу”, напоменуо је он.

Како је истакао у Андријевици су већ предложени модели сарадње свих листа изузев ДПС, што је позитивна порука и фундамент на којем се може правити власт.

„У Будви смо отворени за разговор са свима, сем са ДПС-ом”, нагласио је Миличић гостујући на Адриа телевизији.


Датум: 04.07.2024.
Close
Close